Saturday, 21 April 2012

BUKU 1: FIQAH WANITA (AT-TADZKIRAH AL-HADHRAMIYAH

Buku ini memang banyak inti-inti ilmu yang boleh mengubah seseorang menjadi manusia yang baik. Ia mengajar manusia tentang cara mengenal diri.

Antara petikan ayat yang tkandung di dalam buku ini adalah:

     1. Setiap yg dizahirkan oleh manusia, sama ada fikiran/ tindakan ia adalah berpunca dari hati. (Kalau mahu berjaya dalam melahirkan peribadi yang baik maka didiklah hati.

      2. 'Wahai saudaraku, ketahuilah bahawa tidak ada kemuliaan yang lebih tinggi daripada ISLAM, tidak ada kemurahan lebih indah daripada taqwa, tidak ada akal yang dapat myamai kesolehan, tidak ada pakaian yang lbh hebat drp kesihatan, tidak ada plindungan yg lebih aman drp keselamatan, tidak ada pbendaharaan yg lebih kaya drp mrendah diri, tidak ada harta yang lebih bharga drp kerelaan dgn makanan yg ada'

       3. Dalam melakukan pkerjaan yg mulia, hawa nafsu dan syaitan akan sentiasa mhalang dan mnentang. Sebaliknya untuk mlakukan maksiat dan kmgkaran amatlah mudah sbb ianya sesuai dgn selera dan hawa nafsu dan didorong pula oleh syaitan yg suka melihat MANUSIA menemui kehancuran. JUSTERU itu, MEMERANGI HAWA NAFSU dan SYAITAN amat perlu untuk mjayakan diri MELAKUKAN ibadah kepada ALLAH s.w.t.

        4. 'Jika engkau tpedaya dgn tempat yg indah, tiada tmpat yg tbaik, slain SYURGA. Namun, Nabi Adam a.s tsingkir darinya. Jika engkau tpedaya dgn banyak ibadah, sesungguhnya IBLIS, sudah lama ia beribadah namun tidak dpt myelamatkannya. Jgn engkau tpedaya dgn mlihat org soleh, Tiada seorg pun yg lebih tinggi DARJATnya disisi ALLAH s.w.t selain rasulullah s.a.w'

        5. Selaku seorang hamba, kita perlu sentiasa takut pada KEMURKAAN ALLAH s.w.t dan kepada SEKSAANNYA yang MAHA DASYAT. Kalau kita melakukan dosa, BERTAUBATLAH. ITU lebih baik drp orang yg tidak bbuat doasa, tetapi sombong dengan ALLAH s.w.t.

         6. Sentiasalah merasakan diri sbg hamba ALLAh s.w.t di mana shj kita berada dan bukan dgn semudah-mudahnya memandang rendah kpd orang lain. Tiada keupayaan untuk berbuat sesuatu melainkan dgn izin ALLAH s.w.t. Kita disuruh bmujahaddah untuk berbuat baik. ALLAH s.w.t memandang tinggi seorg yg bmujahaddah dan mlakukan sesuatu yg berat bgnya berbanding dgn seseorg yg sudah sdia mudah untuk melakukan sesuatu tanpa halangan dan mujahaddah.

          7. Hendaklah kita sedari, dgn bbuat kebaikan, ia dpt mhindar diri kita dr kebinasaan. ALLAH s.w.t tidak akan msia-siakan pbuatan kita itu.

           8. Setiap amal pbuatan sama ada baik atau buruk yg pnah kt lakukan pasti akan diperlihatkan diakhirat KELAK.  Sekiranya amal kbajikan yg dilakukan, sungguh BERUNTUNGLAH kita.   Seandainya amal kejahatan dan kburukan yg dilakukan amatlah malang diri kita ini. AKAN LURUHLAH SEGALA DAGING SEHINGGA TINGGAL TULANG LANTARAN MALU DOSA KITA ITU DIKETAHUI OLEH SELURUH MANUSIA DI PADANG MAHSYAR KELAK.


Kita menjadi manusia yang banyak beristighfar, tinggalkan pbuatn keji dan berusaha mjadi HAMBA ALLAH s.w.t yg TAAT. insyaALLAH amiiiin.

No comments:

Post a Comment